Discuss Scratch

MentolMen
Scratcher
1000+ posts

Profi, zapisywanie danych itp.

PL_DkD_PL wrote:

A jeśli ktoś zrobi remiks projektu to będzie miał dostęp do tych samych zmiennych zapisanych w internecie?
nie wiem czy zrozumialem dobrze
ale chyba tak
MentolMen
Scratcher
1000+ posts

pisz jak coś bardzo dokładne pytania i wyjaśniaj, po co CI to, to będziemy w stanie to zrobić lepieć.
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

MentolMen wrote:

PL_DkD_PL wrote:

A jeśli ktoś zrobi remiks projektu to będzie miał dostęp do tych samych zmiennych zapisanych w internecie?
ale chyba tak
Nie no. Będą niezależne.
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

MentolMen wrote:

PL_DkD_PL wrote:

ale chyba tak

MentolMen wrote:

pisz jak coś bardzo dokładne pytania i wyjaśniaj, po co CI to, to będziemy w stanie to zrobić lepieć.
Chodzi o to, czy jeśli zrobi remiks mojego projektu to czy to, co jest w zmiennej w chmurze zostanie.
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

PL_DkD_PL wrote:

Chodzi o to, czy jeśli zrobi remiks mojego projektu to czy to, co jest w zmiennej w chmurze zostanie.
Tak. Zawartość zmiennych zostanie skopiowana.
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

AANNTTOONNII wrote:

W sensie w tej osoby remiksie?
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

PL_DkD_PL wrote:

AANNTTOONNII wrote:

W sensie w tej osoby remiksie?
Zostanie skopiowana. Kiedy projekt zostanie zremiksowany zostaną utworzone nowe zmienne chmurowe, których początkowa wartość będzie taka sama jak w remiksowanym projekcie. Potem wartości zmiennych w obu projektach będą zmieniać się niezależnie.
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

Ok, skoro tak to nawet jeśli ktoś się zaloguje na cudze konto (z remiksu oczywiście) to i tak danych mu nie zmieni.

A jest jakiś limit długości nazwy w Scratchu lub np. nie można używać odpowiednich znaków? (najlepiej by było gdybym wszystkie znał)
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

PL_DkD_PL wrote:

Ok, skoro tak to nawet jeśli ktoś się zaloguje na cudze konto (z remiksu oczywiście) to i tak danych mu nie zmieni.
Z remiksu nie, ale może zmienić czyjeś dane logując się na jego konto w oryginalnym projekcie.

PL_DkD_PL wrote:

A jest jakiś limit długości nazwy w Scratchu lub np. nie można używać odpowiednich znaków? (najlepiej by było gdybym wszystkie znał)
Nazwa użytkownika w scratchu ma od 3 do 20 znaków i może zawierać małe litery, duże litery, cyfry i _.
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

AANNTTOONNII wrote:

Nazwa użytkownika w scratchu ma od 3 do 20 znaków i może zawierać małe litery, duże litery, cyfry i _.
Ok, a ze znakami typu ó, ń, albo и, в? Jeśli nie, to sobie poradzę.

AANNTTOONNII wrote:

PL_DkD_PL wrote:

Z remiksu nie, ale może zmienić czyjeś dane logując się na jego konto w oryginalnym projekcie.
Hm… Raczej mógłbym zrobić tak, że można się zalogować na konto, na które ma się pozwolenie (swoje i jeśli się da prośbę o zalogowanie do kogoś, a ten ją zaakceptuje.)

Last edited by PL_DkD_PL (April 26, 2020 13:08:50)

AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

PL_DkD_PL wrote:

Hm… Raczej mógłbym zrobić tak, że można się zalogować na konto, na które ma się pozwolenie (swoje i jeśli się da prośbę o zalogowanie do kogoś, a ten ją zaakceptuje.)
I tak można edytować dowolną zmienną chmurową wklejając odpowiedni kod w konsolę przeglądarki. Zobacz ten temat. Pewnie grozi za to ban, ale w takim “kameralnym” projekcie i tak nikt by nie zauważył…
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

AANNTTOONNII wrote:

wklejając odpowiedni kod w konsolę przeglądarki.
Nie rozumiem.
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

Nie wiem jakiej przeglądarki internetowej używasz. W firefoxie konsolę otwiera się kombinacją klawiszy Ctrl + shift + K. Tutaj masz podstronę User Guide o używaniu konsoli.
MentolMen
Scratcher
1000+ posts

ale da się to zrobić w ogóle?
ja nigdy nie wchodziłem w temat, udało Ci się kiedyś to?
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

NIe testowałem tego. Taki sposób jednak musi istnieć, wystarczy znaleźć fragment kodu odpowiedzialny za modyfikację zmiennych chmurowych. Właściwie nie podałem mu tego linka żeby pokazać jak zmodyfikować tym sposobem zmienną chmurową tylko żeby go ostrzec, że ktoś może to zrobić.
MentolMen
Scratcher
1000+ posts

oj tam
coś takiego i tak się nie stanie
nie ma co straszyć
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

MentolMen wrote:

oj tam
coś takiego i tak się nie stanie
nie ma co straszyć
Też tak myślę.
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

Sprawdziłem sposób, do którego dałem link i on nie działa (działał chyba w 2.0). Nie zmienia to jednak faktu, że można to zrobić jedną linią kodu. Trzebaby tylko trochę poszukać.
PL_DkD_PL
Scratcher
500+ posts

A co z tym pytaniem?

PL_DkD_PL wrote:

Ok, a ze znakami typu ó, ń, albo и, в? Jeśli nie, to sobie poradzę.
AANNTTOONNII
Scratcher
1000+ posts

Muszą to być angielskie litery.