Discuss Scratch
- Discussion Forums
- » Polski
- » Profi, zapisywanie danych itp.
- MentolMen
-
Scratcher
1000+ posts
Profi, zapisywanie danych itp.
A jeśli ktoś zrobi remiks projektu to będzie miał dostęp do tych samych zmiennych zapisanych w internecie?nie wiem czy zrozumialem dobrze
ale chyba tak
- MentolMen
-
Scratcher
1000+ posts
pisz jak coś bardzo dokładne pytania i wyjaśniaj, po co CI to, to będziemy w stanie to zrobić lepieć.
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Nie no. Będą niezależne.A jeśli ktoś zrobi remiks projektu to będzie miał dostęp do tych samych zmiennych zapisanych w internecie?nie wiem czy zrozumialem dobrze
ale chyba tak
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
A jeśli ktoś zrobi remiks projektu to będzie miał dostęp do tych samych zmiennych zapisanych w internecie?nie wiem czy zrozumialem dobrze
ale chyba tak
pisz jak coś bardzo dokładne pytania i wyjaśniaj, po co CI to, to będziemy w stanie to zrobić lepieć.Chodzi o to, czy jeśli zrobi remiks mojego projektu to czy to, co jest w zmiennej w chmurze zostanie.
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Chodzi o to, czy jeśli zrobi remiks mojego projektu to czy to, co jest w zmiennej w chmurze zostanie.Tak. Zawartość zmiennych zostanie skopiowana.
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
Tak. Zawartość zmiennych zostanie skopiowana.W sensie w tej osoby remiksie?
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Zostanie skopiowana. Kiedy projekt zostanie zremiksowany zostaną utworzone nowe zmienne chmurowe, których początkowa wartość będzie taka sama jak w remiksowanym projekcie. Potem wartości zmiennych w obu projektach będą zmieniać się niezależnie.Tak. Zawartość zmiennych zostanie skopiowana.W sensie w tej osoby remiksie?
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
Ok, skoro tak to nawet jeśli ktoś się zaloguje na cudze konto (z remiksu oczywiście) to i tak danych mu nie zmieni.
A jest jakiś limit długości nazwy w Scratchu lub np. nie można używać odpowiednich znaków? (najlepiej by było gdybym wszystkie znał)
A jest jakiś limit długości nazwy w Scratchu lub np. nie można używać odpowiednich znaków? (najlepiej by było gdybym wszystkie znał)
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Ok, skoro tak to nawet jeśli ktoś się zaloguje na cudze konto (z remiksu oczywiście) to i tak danych mu nie zmieni.Z remiksu nie, ale może zmienić czyjeś dane logując się na jego konto w oryginalnym projekcie.
A jest jakiś limit długości nazwy w Scratchu lub np. nie można używać odpowiednich znaków? (najlepiej by było gdybym wszystkie znał)Nazwa użytkownika w scratchu ma od 3 do 20 znaków i może zawierać małe litery, duże litery, cyfry i _.
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
Nazwa użytkownika w scratchu ma od 3 do 20 znaków i może zawierać małe litery, duże litery, cyfry i _.Ok, a ze znakami typu ó, ń, albo и, в? Jeśli nie, to sobie poradzę.
Hm… Raczej mógłbym zrobić tak, że można się zalogować na konto, na które ma się pozwolenie (swoje i jeśli się da prośbę o zalogowanie do kogoś, a ten ją zaakceptuje.)Ok, skoro tak to nawet jeśli ktoś się zaloguje na cudze konto (z remiksu oczywiście) to i tak danych mu nie zmieni.Z remiksu nie, ale może zmienić czyjeś dane logując się na jego konto w oryginalnym projekcie.
Last edited by PL_DkD_PL (April 26, 2020 13:08:50)
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Hm… Raczej mógłbym zrobić tak, że można się zalogować na konto, na które ma się pozwolenie (swoje i jeśli się da prośbę o zalogowanie do kogoś, a ten ją zaakceptuje.)I tak można edytować dowolną zmienną chmurową wklejając odpowiedni kod w konsolę przeglądarki. Zobacz ten temat. Pewnie grozi za to ban, ale w takim “kameralnym” projekcie i tak nikt by nie zauważył…
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
wklejając odpowiedni kod w konsolę przeglądarki.Nie rozumiem.
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Nie wiem jakiej przeglądarki internetowej używasz. W firefoxie konsolę otwiera się kombinacją klawiszy Ctrl + shift + K. Tutaj masz podstronę User Guide o używaniu konsoli.
- MentolMen
-
Scratcher
1000+ posts
ale da się to zrobić w ogóle?
ja nigdy nie wchodziłem w temat, udało Ci się kiedyś to?
ja nigdy nie wchodziłem w temat, udało Ci się kiedyś to?
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
NIe testowałem tego. Taki sposób jednak musi istnieć, wystarczy znaleźć fragment kodu odpowiedzialny za modyfikację zmiennych chmurowych. Właściwie nie podałem mu tego linka żeby pokazać jak zmodyfikować tym sposobem zmienną chmurową tylko żeby go ostrzec, że ktoś może to zrobić.
- MentolMen
-
Scratcher
1000+ posts
oj tam
coś takiego i tak się nie stanie
nie ma co straszyć
nie ma co straszyć
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
oj tamTeż tak myślę.
nie ma co straszyć
- AANNTTOONNII
-
Scratcher
1000+ posts
Sprawdziłem sposób, do którego dałem link i on nie działa (działał chyba w 2.0). Nie zmienia to jednak faktu, że można to zrobić jedną linią kodu. Trzebaby tylko trochę poszukać.
- PL_DkD_PL
-
Scratcher
500+ posts
A co z tym pytaniem?
Ok, a ze znakami typu ó, ń, albo и, в? Jeśli nie, to sobie poradzę.
- Discussion Forums
- » Polski
-
» Profi, zapisywanie danych itp.